Blog

Kawa zielona

Zielona Kawa – o co tu chodzi? Zielona kawa to po prostu najzwyklejsze ziarna kawy. Są one zielono żółtawego lub jasno zielonego koloru. Kolor ziarna zależy od gatunku oraz obróbki surowego ziarna. Inaczej wygląda ziarno poddane obróbce mokrej a inaczej to obrabiane na sucho. Obróbka polega na oddzieleniu ziarenek kawy od miąższu, w którego wnętrzu znajduje się ziarno. Kawa…

Czytaj więcej ›

Kawa entos 120% prawdziwej kawy w kawie !

Kawa entos i proces chłodzenia Proces wyprażania kawy w naszej Palarni zakończony jest schłodzeniem świeżo wyprażonego ziarna. Chłodzenie następuje za pomocą powietrza, które jest zasysane od góry. Powietrze przechodząc przez wyprażone, gorące ziarna kawy ma za zadanie ją schłodzić oraz odprowadzić do przewodu spalinowego gazy wydzielające się podczas tego procesu. Tak uzyskana kawa jest prawie zupełnie pozbawiona wilgoci. Czy…

Czytaj więcej ›

Kawa ze słoniowej kupy :)

Myślałem, że kawa nie ma już dla mnie tajemnic i niewiele może mnie zaskoczyć. Jak się jednak okazało to wielki błąd. Najdroższa kawa na Świecie o jakiej wiedziałem to Kopi luwak – gatunek kawy pochodzący z południowo-wschodniej Azji, wytwarzany z ziaren kawy, które wydobywane są z odchodów zwierzaka nazywanego luwak. Zjada on chętnie owoce kawowca, lecz nie trawi nasion,…

Czytaj więcej ›

Kawa a sex

Ta informacja przeznaczona jest dla prawdziwych mężczyzn. A tak naprawdę informacja ta jest ważna dla każdego mężczyzny niezależnie od tego czy uważa się za prawdziwego faceta czy też za takiego się nie uważa. Artykuł jest akurat o tym co może spotkać większość facetów i niestety wielu spotyka. Ale jak się okazuje tych którzy spożywają duże ilości kawy spotyka o…

Czytaj więcej ›

Kawa a zdrowie

Czy wiesz że pijąc więcej kawy możesz cieszyć się lepszym zdrowiem! Na początek chciałem podzielić się z Tobą ciekawą informacją na temat kawy i jej pozytywnego oddziaływania na zdrowie a dokładnie na serce ! Jak się okazuje pijąc dużo kawy możemy być o wiele zdrowsi. Wiedząc o tym, że poprzez wykonywanie swojej pracy mogę przyczynić się do Twojego lepszego…

Czytaj więcej ›

Zatrważający raport na temat kawy !!!

Wykrywanie wybranych upalonych dodatków roślinnych wśród kawy mielonej. – autor : prof. Krystyna Kwiatkowska – Sienkiewicz Istnieje przekonanie, że polscy konsumenci mają niskie wymagania dotyczące jakości kawy. Do Polski często napływa towar złej jakości, nie przestrzega się terminów przydatności do spożycia, na rynek trafiają produkty wycofane z handlu na Zachodzie. Standardy kawy mielonej, która zdominowała rynek, są znacznie łagodniejsze…

Czytaj więcej ›

Skandynawska kawa z jajem

5 I wody 1 1/2 filiżanki średnio zmielonej kawy 1 białko jaja kurzego 1/2 filiżanki zimnej wody Wodę zagotować w dużym rondlu albo kociołku. Połączyć kawę z białkiem, dobrze zamieszać i wlać do gotującej się wody. Zagotować ponownie. Zdjąć z ognia i odczekać około dwie minuty. Powoli wlewać zimną wodę dla szybszego opadnięcia fusów. Odcedzić. Należy podawać w dużych…

Czytaj więcej ›

Kawa z jajem

1/2 filiżanki ajerkoniak, goździk, żółtko jaja kurzego, cukier (z umiarem), kawa gorąca (wcześniej świeżo zmielona) Filiżankę napełniamy do połowy ajerkoniakiem a następnie uzupełniamy zaparzoną wcześniej kawą (musi być gorąca) . Dodajemy cukier wedle uznania oraz żółtko jaja i mieszamy . Tak przyrządzony napar spożywamy gorący niezwłocznie po przygotowaniu.

Czytaj więcej ›

Dlaczego kawa ziarnista jest droższa ?

Niedawno napisałem Wam o pytaniu, które zadał mi znajomy na temat kawy a dokładniej na temat różnicy w cenie. Pytanie brzmiało: – dlaczego ta sama kawa stojąca na półkach w sklepie ale jedna zmielona a druga w postaci ziarna różnią się ceną i to dość znacznie. Oczywiście droższa jest kawa ziarnista. Otrzymałem dużo ciekawych wypowiedzi. Bardzo za nie wszystkie…

Czytaj więcej ›

Czy wiesz że …

Kawa rośnie w około 50 krajach świata Więcej niż 25 milionów osób pracuje w przemyśle kawowym i około kawowym Owoce kawy są do tej pory w większości przypadków zbierane ręcznie, bo na jednym krzewie owoce dojrzewają w różnym tempie Każdego dnia na świecie konsumuje się około 450 milionów filiżanek kawy Wypijając 0,5 kilograma kawy każdego tygodnia przez cały rok,…

Czytaj więcej ›