Dlaczego kawa ziarnista jest droższa ?

Niedawno napisałem Wam o pytaniu, które zadał mi znajomy na temat kawy a dokładniej na temat różnicy w cenie.

Pytanie brzmiało:

– dlaczego ta sama kawa stojąca na półkach w sklepie ale jedna zmielona a druga w postaci ziarna różnią się ceną i to dość znacznie. Oczywiście droższa jest kawa ziarnista.

Otrzymałem dużo ciekawych wypowiedzi. Bardzo za nie wszystkie dziękuję. Muszę przyznać, że niektórymi odpowiedziami byłem zaskoczony, inne dają do myślenia choć oczywiście bez jasnych dowodów trudno mi się na ten temat osobiście wypowiadać.
Zwróciłem też uwagę na czysto ekonomiczne argumenty związane z kosztem magazynowania i transportu. Wcześniej nie brałem tego pod uwagę a jest to bardzo istotne.
Zapewne tych elementów każdego jest po trochu i razem to wszystko składa się na niższą ceną kawy zmielonej niż takiej samej kawy ziarnistej.

Poniżej umieściłem najciekawsze moim zdaniem wypowiedzi:

Andrzej napisał:
Domyślam się a nawet jestem przekonany że producent kawy „xxx” mieli dosłownie co popadnie czyli nadpalone ziarna z defektami niedojrzałe jak i niewymiarowe.
Sprzedając kawę ziarnistą jest zmuszony segregować ziarna kawy gatunkowo .

Anna napisała:
Witam Panie Ireneuszu ! Myślę że jest kilka powodów dla których kawa mielona jest tańsza
1/można mieszać różne gatunki
2/ w kawie nie mielonej można rozpoznać ziarna zepsute /czarne/i ziarna niedojrzałe/jasne/tak więc w zależności od gatunku ilość tych ziaren decyduje o smaku kawy. A mielona może wszystko zmieścić myślę że także różne wypełniacze które nie są kawą np cykorie i\zbożową itp.

Danuta napisała:
Kawa mielona jest tańsza od ziarnistej ponieważ zawiera tanie „uszlachetniacze”, np. kawę zbożową lub inne, jeszcze dziwniejsze, dodatki. Klient oczywiście nie jest w stanie zauważyć ich obecności i za całość płaci jak za kawę.

Włodek napisał:
Odpady ( ziarna połamane skruszone , nie trzymające kształtu i kalibracji
wielkości) oraz zmiotki też można zmielić i w ten sposób wzbogacić
sprzedawaną mieloną kawę z ziaren trzymających parametry.
Czyli wsypujemy 0 złotych i wyciągamy z tego kasę

Stanisław napisał:
Sprzedaje się „Kawę” mieloną nie po to, by nam ułatwić konsumpcję, lecz po
to, by nie można było dostrzec co jest zawartością torebki.
więc to nie jest ta sama kawa.

Karol napisał:
To bardzo proste. Ziarno możemy ocenić od razu, stopień wyprażenia
uszkodzenia wielkość ziaren itp itp. W kawie zmielonej może być
wszystko i nie jesteśmy w stanie ocenić co tam jest producent może
wrzucić co tylko chce i taka kawa może leżeć na półkach bardzo długo i
nie jest tak świeża jakie jest ziarno zaraz po zmieleniu. Ziarno to
powinno być 100% kawy, mielonka to x? % kawy x? % dodatków. Czyli
kupujemy przysłowiowego kota w worku.

Isabella napisała:
Myślę, ze kawa mielona jest tańsza dlatego, iż do mielenia nie selekcjonuje się ziaren, tzn.
trafiają tam np. ziarna uszkodzone w transporcie, może również i takie, które nie zdarzyły rozwinąć się w pełni.

Kazik napisał:
Ja, uważam to za oczywiste, kawa ziarnista wolniej się utlenia, dłużej zachowuje wszystkie swoje właściwości…
Pozdrawiam słonecznie

Krzysztof napisał:
Wydaje mi się, że sprawa jest dosyć prosta. Do kawy mielonej można dodać gorszy gatunek lub dosypać powiedzmy 10% jakiegoś produktu „kawo podobnego”,
który nie będzie miał specjalnego wpływu na smak tak przyrządzonej mikstury.
Dla większości ludzi (no, może poza bardzo nielicznym gronem prawdziwych koneserów tego napoju), a zwłaszcza tych, którzy zaopatrują się w kawę w supermarketach różnica w smaku będzie nie do wychwycenia. Zysk z zastąpienia pełnowartościowej kawy jakimś jej zamiennikiem na pewno przewyższy koszty związane z jej zmieleniem (a propos podobna sytuacja może mieć miejsce w
przypadku pieprzu). Jednym słowem zdecydowanie łatwiej sfałszować proszek niż całe ziarno.

Jerzy napisał:
Dzień dobry!
Wg mnie kawa zmielona jest tańsza od ziarnistej, gdyż:
– lepiej się ją transportuje, zajmuje mniej miejsca;
– pracownikom palarni kawy i tak trzeba wpisać czas pracy, a mielenie to zapewnia;
– aromaty zmielonych kaw są lepiej rozpoznawalne niż ziarna;
– grubo zmielona kawa jest gorsza od drobno zmielonej, ale obie krócej zachowują aromat niż ziarna;
– rynek koneserów ziaren jest dużo mniejszy niż market fanów kaw mielonych.
Ten ostatni argument popytu i podaży tłumaczy różnicę cenową najdobitniej.

Magdalena napisała:
Moim zdaniem, różnica w cenie wynika z tego, że w kawie zmielonej znajdują się tanie resztki i śmieci kawowe, których nie jest w stanie rozpoznać konsument. Albo jest możliwość wrzucenia jednocześnie kawy gorszej jakości, do tej lepszej, a potem odpowiednie spreparowanie.
A po drugie kawa ziarnista jest postrzegana jako produkt bardziej luksusowy, podnoszący prestiż konsumenta, który obwieszcza w supermarkecie, że ma ekspres do kawy z młynkiem albo jest na tyle wyedukowanym konsumentem, że potrafi przyrządzić dobrą kawę, którą sam zmielił:)

W internecie wyszukałem bardzo ciekawy materiał na ten temat. Myślę, że jest bardzo interesujący i da nam wszystkim wiele do myślenia.
Z treścią raportu możesz zapoznać się tu: ZOBACZ RAPORT