Ta informacja przeznaczona jest dla prawdziwych mężczyzn. A tak naprawdę informacja ta jest ważna dla każdego mężczyzny niezależnie od tego czy uważa się za prawdziwego faceta czy też za takiego się nie uważa. Artykuł jest akurat o tym co może spotkać większość facetów i niestety wielu spotyka. Ale jak się okazuje tych którzy spożywają duże ilości kawy spotyka o wiele rzadziej.
Czy picie dużych ilości kawy może uchronić przed rakiem prostaty ?
Badania przeprowadzone w USA wśród około 48 tys. mężczyzn wykazały, że u mężczyzn regularnie pijących kawę z kofeiną lub bez kofeiny ryzyko zachorowania na złośliwego raka prostaty jest mniejsze.
Publikację na ten temat umieściło internetowe wydanie pisma Journal of the National Cancer Institute.
Kathryn Wilson z Wydziału Zdrowia Publicznego Uniwersytetu Harvarda – powiedziała, że jeśli przyszłe badania potwierdzą obserwacje jej zespołu, picie kawy może powodować obniżenie ryzyka zachorowania na złośliwego raka prostaty.
Naukowcy z Uniwersytetu Harvarda oraz Szwecji i Singapuru przeanalizowali dane zbierane przez około 20 lat wśród prawie 48 tysięcy mężczyzn (uczestników badania o nazwie „Health Professionals Follow-Up Study”). Raz na cztery lata dostarczali oni informacji na temat ilości konsumowanej kawy. W trakcie badania zdiagnozowano ponad 5 tysięcy przypadków raka prostaty, z czego 642 było zaawansowanych (w stadium, w którym doszło do przerzutów lub które szybko zakończyło się zgonem badanego).
Badania wykazały, że mężczyźni, którzy pili największe ilości kawy (minimum sześć filiżanek dziennie) mieli o około jedną piątą (20 %) niższe ryzyko zachorowania na raka prostaty w porównaniu z tymi, którzy nie pili jej wcale. Jeszcze większy efekt zabezpieczający odnotowano w odniesieniu do złośliwego raka gruczołu krokowego. Wśród pijących najwięcej kawy jego ryzyko było niższe aż o 60 % a wśród pijących od jednej do trzech filiżanek kawy – o 30 %.
Ciekawe jest to, że dotyczyło to zarówno kawy z kofeiną, jak i bez kofeiny. Autorzy pracy przypuszczają, że za obniżanie ryzyka złośliwego raka prostaty muszą odpowiadać inne jej składniki.
Przypominają oni, że kawa zawiera również m.in. kwasy fenolowe o działaniu przeciwutleniającym, które łagodzą stany zapalne mogące brać udział w rozwoju raka oraz korzystnie wpływają na metabolizm glukozy (jak np. chlorogenowy). Picie kawy powiązano również z niższym poziomem aktywnego biologicznie testosteronu (przyczynia się do rozwoju raka prostaty) we krwi .
Zdaniem naukowców, jeśli wyniki badań zostaną potwierdzone to obniżanie ryzyka agresywnego raka gruczołu krokowego można będzie dopisać do listy potencjalnych korzyści zdrowotnych płynących z picia kawy.
Z innych dotychczasowych przeprowadzonych badań wynika, że smakosze kawy mogą być mniej narażeni na chorobę Parkinsona, cukrzycę typu 2, marskość i raka wątroby oraz kamicę żółciową.
Więcej można przeczytać tutaj: http://jnci.oxfordjournals.org/content/early/2011/05/17/jnci.djr151.abstract