Kawa entos i proces chłodzenia
Proces wyprażania kawy w naszej Palarni zakończony jest schłodzeniem świeżo wyprażonego ziarna. Chłodzenie następuje za pomocą powietrza, które jest zasysane od góry. Powietrze przechodząc przez wyprażone, gorące ziarna kawy ma za zadanie ją schłodzić oraz odprowadzić do przewodu spalinowego gazy wydzielające się podczas tego procesu. Tak uzyskana kawa jest prawie zupełnie pozbawiona wilgoci.
Czy wiesz, że około 20-25% kawy (zależy od stopnia wyprażenia) ulatnia się wraz z powietrzem.
Ten ubytek stanowi woda odparowująca z ziarenek kawy podczas procesu prażenia.
Dlatego często żartuję sobie mówiąc, że kawa z palarni entos zawiera w sobie 120% prawdziwej kawy !
Taka technologia nie może być stosowana w wielkich przemysłowych piecach służących do wyprażania kawy. Tam kawa poza bardzo intensywnym powietrznym chłodzeniem musi zostać zroszona wodą. Inaczej uległaby uszkodzeniu. Kawa wypraża się w temperaturze około 220 stopni i więcej (w zależności od tego jaki stopień wyprażenia chcemy osiągnąć) . Temperatura surowca, który zostaje poddany chłodzeniu jest zbliżona do tej która znajduje się w bębnie prażalniczym. Ulega ona stopniowemu wychłodzeniu. Aby ten proces przyśpieszyć, przemysłowe zakłady produkcyjne stosują między innymi metodę zraszania wodą świeżo wyprażonych ziarenek kawy.
A jak myślisz co dzieje się z brakującymi 20% kawy ?
O ile kupując kawę ziarnistą od razu widać jakość ziarna i nie da się tu za bardzo okłamać klienckiego oka to w sytuacji gdy mamy do czynienia z kawą zmieloną jest już trochę inaczej. O tym co zawiera kawa zmielona dostępna w niektórych sklepach możesz przeczytać w tym raporcie
Niebawem napiszę co ostatnio odkryłem. Wpadłem w osłupienie. To wprost niebywałe jak chęć zarobienia odrobinę więcej może prowadzić do perfidnych praktyk handlowych.